onsdag 6 januari 2016

Bokuppdrag 9 - En bok av en kvinnlig författare

Kära Beatrice,

Igår läste jag ut "Beckomberga: Ode till min familj" av Sara Stridsberg som ju i högsta grad är en kvinnlig författare.

 

Jag  tycker mycket om: stämningen som man drömskt vaggas in i. Boken känns aldrig som något som har hänt på riktigt för mig, men däremot som en dröm med intressanta invånare och melankoliskt skimmer.

Jag tycker mindre om: romantiserandet. Här finns så mycket svek, feghet och smuts som inte gör så ont som det borde göra och där såren inte riktigt syns. Det är som att hela romanen gick på droger och allt blivit avtrubbat och rosakantat. (Jag upplevde "Drömfakulteten" på ett liknande sätt men blev långt mer provocerad av dess våldsamma manshat.) 

Om vi ska jämföra med "Gökboet": så är det här ett slags motsats. Mentalsjukhuset skildras inte nyanserat. Det är övervägande sentimentalt skildrat, som en saknad symbol för ett socialistiskt välfärdssamhälle som inte längre existerar.

"Guldlocks zon är en astronomisk term som syftar på en punkt i universum där liv kan uppstå. En himlakropp måste befinna sig på ett exakt avstånd till en stjärna för att den inte ska brännas sönder av ljuset och för att inte allt liv ska frysas till is."

Med det citatet avslutar jag detta inlägg.


Din Sanna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar