lördag 9 januari 2016

Bokuppdrag 38 - En bok om sorg

Kära Beatrice,

Låt mig presentera "Genom natten" av författaren och självmördaren Stig Sæterbakken. En fortsättning på temat psykisk ohälsa.

Jag blir dock måttligt berörd av den här boken. Det är nog ett identifikationsproblem. Den dystre huvudpersonen är en medelålders manlig tandläkare (läs: tråkig), Karl Meyer, som lämnar fru och barn för lite lammkött. Han blir deprimerad av att exfamiljen inte gillar honom längre och ännu mer deprimerad när hans son följaktligen tar livet av sig på ett våldsamt sätt. 

Min ljummenhet handlar nog också om för höga förväntningar. När man innan läst hänförda beskrivningar om denna bok som fantastiskt mörk och briljant och författarskapet som Norges största tycker man kanske sämre om boken än den faktiskt förtjänat då den inte når upp till dessa höjder.

Det som får mig att läsa så fort och nyfiket trots att historien mestadels tråkar ut mig är det mystiska hus i Slovakien där "hopp blir till skit" som man från början förstår att Meyer till slut kommer söka upp. Jag tyckte det verkade spännande. Det var det inte. Det är möjligt att det ska vara en metafor för självmord, men jag har aldrig gått igång på vag symbolism. 

Din Sanna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar